Poziv na skup

Datum: 16.04.2012
Kategorija: Osnovna
Poštovani,

Pravni fakultet u Osijeku, Hrvatski institut za lokalnu samoupravu Osijek i Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo u Zagrebu Pozivaju Vas na skup:

REFORMA SUSTAVA LOKALNE SAMOUPRAVE U HRVATSKOJ

U petak, 20. travnja 2012. godine, od 11:00 do 15:30 sati, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, Stjepana Radića 13.

Izlaganja na skupu temelje se na nalazima istraživačkog projekta Decentralizacija i lokalna samouprava, kojeg su istraživači Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo proveli 2011. uz potporu Open Society Foundation. Tekst, koji je iz tog istraživanja proizišao sadrži iscrpnu ocjenu funkcioniranja lokalne samouprave u Hrvatskoj kao i naznake prioriteta i potrebnih budućih reformskih zahvata. Rezultat ovog okruglog stola bit će vrijedan temelj budućih promjena sustava lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Program skupa možete pogledati OVDJE.

Održane početne aktivnosti međunarodnog projekta „WTD- Working Together for Development“ u Bruxellesu 27. i 28. ožujka 2012.

Datum: 13.04.2012
Kategorija: Osnovna
Započela je provedba međunarodnog projekta „WTD- Working Together for Development“ kojeg zajedno provodi 21 organizacija (nevladine organizacije društva i udruženja jedinica lokalne samouprave) iz zemalja članica Europske unije i zemalja kandidatkinja za članstvo uz koordinaciju međunarodne organizacije ALDA (Association of Local Development Agencies).Svrha projekta je uspostaviti savez organizacija civilnog društva koji će intenzivno surađivati u području unaprjeđenja Europske razvojne politike i koji će zajedničkim stavom utjecati na nadležna tijela i sustavno s njima surađivati u kreiranju relevantnih strategija, radnih dokumenata i zakonske regulative kroz redovne sastanke i panelne rasprave. Nakon što su partneri zajednički izradili prvi radni dokument kojemu je svrha unaprjeđenje međusobne suradnje, te uspostavljanje sustavne suradnje s nadležnim tijelima Europske unije (Odjel za razvoj Europske komisije i Europski odbor regija), 27. ožujka 2012. u Bruxellesu je održan prvi sastanak upravnog odbora, čiji je član i mr.sc. Irena Gluhak, voditeljica projekata HILS-a, na kojem je utvrđena detaljna metodologija provedbe projekta. Na sastanku je također finaliziran i radni dokument koji je sutradan (28. ožujka 2012.) predstavljen nadležnim tijelima i zainteresiranoj javnosti na početnoj konferenciji koja se održala u konferencijskoj dvorani Europskog odbora regija. Nakon pozdravnog govora predsjednice Europskog obora regija, gospođe Mercedes Bresso, održana je panelna rasprava koju su vodili Egídio Canciani (Europska služba za vanjsko djelovanje), Antonio Márquez Camacho (Europska komisija, Odjel za razvoj i suradnju), i Ilya Subbotin (Vijeće Europe) tijekom koje su utvrđeni modaliteti i metodologija suradnje te su definirane osnovne odrednice Europske razvojne politike. Na konferenciji je sudjelovalo oko 100 sudionika.Početna konferencija je prva aktivnost ovog projekta koji će se provoditi 2,5 godine uz financiranje Europske komisije (Odjel za razvoj), a aktivnosti će se održavati u Bruxellesu (Belgija), Veneciji (Italija), Varni (Bugarska), Bratislavi (Slovačka) i Istanbulu (Turska).

Iako prvotno nije predviđeno održavanje aktivnosti u Hrvatskoj, s obzirom da će Hrvatska tijekom projekta postati članicom Europske unije, projektni konzorcij će nastojati ipak organizirati prigodno događanje u RH u 2013. godini.Više o projektu pogledajte na http://www.wtd-alda.eu/.

Održane 1. javne konzultacije u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 11.04.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Kako bi se uspostavila što efikasnija suradnja između civilnog sektora i Vukovarsko-srijemske županije HILS je u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom 16.03.2012. u Vinkovcima organizirao javne konzultacije.

Na konzultacijama su uz predstavnice Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina, Vijeća nacionalnih manjina i organizacija civilnog društva, a tema je bila „Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina i udruge nacionalnih manjina“.

Svi sudionici izrazili su stav da su javne konzultacije učinkovit način uspostavljanja suradnje između civilnog sektora i Vukovarsko-srijemske županije, a 80% sudionika smatra da će suradnja s regionalnom samoupravom pridonijeti kvalitetnijem praćenju anti-diskriminacijskih politika vezanih uz nacionalne manjine. HILS će i u budućnosti organizirati javne konzultacije, sljedeće će se održati u svibnju, a teme će biti određene na temelju aktivne rasprave, komentara i sugestija sudionika 1. javnih konzultacija.

Najava događaja: 1. javne konzultacije u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 08.03.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti

Nakon uspješno odrađenih treninga, aktivnosti u sklopu projekta Skeniranje jednakosti idu dalje.

Kako bi se uspostavila što efikasnija suradnja između civilnog sektora i Vukovarsko-srijemske županije HILS u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom organizira javne konzultacije na kojima će predstavnici civilnog sektora i Vijeća nacionalnih manjina imati priliku postavljati pitanja županijskom službeniku kao i tražiti savjete od stručnjaka za nacionalne manjine koje će angažirati HILS.

HILS poziva sve zainteresirane predstavnike nacionalnih manjina, Vijeća nacionalnih manjina i organizacija civilnog društva s područja Vukovarsko-srijemske županije na javne konzultacije koje će se održati 16.03.2012. u Vinkovcima, Mala vijećnica Vukovarsko-srijemske županije, Glagoljaška 27 s početkom u 10:00 sati.

Cilj javnih konzultacija je potaknuti konstruktivnu raspravu na temelju koje će se formulirati prijedlozi za poboljšanje zakona i drugih akata.

Prve javne konzultacije orijentirat će se temu dužnosti Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i udruga nacionalnih manjina.

Molimo da nam svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 14.03.2012. te Vas pozivamo da nam slobodno pošaljete pitanja/probleme s kojima se suočava Vaša organizacija kako bi Vam na konzultacijama bili u mogućnosti dati što konkretnije odgovore.

Veselimo se Vašem dolasku!

Najava događanja: 4. trening u sklopu projekta Skeniranje jednakosti – "Osposobljavanje za participaciju u donošenju odluka"

Datum: 19.01.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti

Hrvatski institut za lokalnu samoupravu organizira 4. trening u sklopu projekta „Skeniranje jednakosti“.

Tema četvrtog treninga je "Osposobljavanje za participaciju u donošenju odluka", a predavač je prof.dr.sc. Zvonimir Lauc, predsjednik HILS-a i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

HILS poziva članove vijeća nacionalnih manjina, predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave pravima nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina da sudjeluju te na taj način steknu nova znanja i ojačaju kapacitete svojih organizacija.

Trening će se održati 27.01.2012. i 28.01.2012. u Hotelu Dunav (Julija Benešića 62) u Iloku. Početak je u 12:30.

Sve troškove treninga snosi HILS. Molimo Vas da nam najkasnije do utorka 24.01.2012. potvrdite svoj dolazak slanjem e-maila na hils@hils.hr, pozivom na broj telefona 031/200-660 ili slanjem faksa na broj 031/367-000.

Projekt Skeniranje jednakosti financijski podupire Europska unija u okviru programa IPA 2008 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije“.

Program možete skinuti OVDJE.

Završna konferencija projekta "U svoje ime!"

Datum: 23.12.2011
Kategorije: Osnovna, U svoje ime!
22.12.2011. u Vinkovcima je održana završna konferencija projekta „U svoje ime!“. Na konferenciji su predstavljeni rezultati koji su proizašli iz aktivnosti koje je HILS u partnerstvu s Udrugom Preokret proveo u sklopu projekta. Sudionicima konferencije prikazan je promotivni film koji je sniman za vrijeme trajanja projekta. Završna konferencija označila je i završetak projekta „U svoje ime!“ kroz koji su mlade osobe s invaliditetom osposobljene za samozastupanje i spremne su u budućnosti kroz aktivno članstvo u Udruzi Preokret aktivno sudjelovati u društvu i jasno izražavati svoje potrebe.

Animiranje za samozastupanje mladih osoba s invaliditetom

Datum: 02.11.2011
Kategorije: Osnovna, U svoje ime!
U listopadu 2011. godine u Hotelu Mursa u Osijeku održano je interaktivno predavanje na kojem su se mlade osobe s invaliditetom upoznale s mogućnostima samozastupanja kroz Klubove mladih i ostale neprofitne organizacije. Nakon interaktivnog predavanja, krajem studenog 2011. godine mlade osobe s invaliditetom su u sklopu aktivnosti – umrežavanje posjetile Grad Vukovar, Centar za mlade Vukovar, i Savjet mladih Grada Vukovara. Na taj način korisnici projekta „U svoje ime!“ upoznali su se s radom institucija na lokalnoj razini i načinima na koje mogu zastupati svoje interese te su dodatno motivirani za sudjelovanje u aktivnostima vezanim uz samozastupanje koje će se nastaviti i nakon što projekt završi.

Najava događanja: SOCIJALNA POLITIKA RH U KONTEKSTU PRISTUPANJA EUROPSKOJ UNIJI

Datum: 24.10.2011
Kategorija: Osnovna
Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Hrvatski institut za lokalnu samoupravu, u okviru IPA projekta HERMES organiziraju konferenciju na temu: Socijalna politika RH u kontekstu pristupanja EU. Ovo je treća u nizu od 5 tematskih konferencija koja ima za cilj informirati opću i stručnu javnost o perspektivama socijalne politike Republike Hrvatske u kontekstu članstva u Europskoj uniji kao i mogućnostima studiranja i zapošljavanja. Neke od tema koje će biti obuhvaćene su: Hrvatska socijalna politika i Europski socijalni model, Europski socijalni dijalog, Socijalno partnerstvo u RH, Sloboda kretanja radnika u EU i implikacije za hrvatske građane, te programi mobilnosti i zapošljavanje u institucijama Europske unije.

Konferencija će se održati 25. listopada 2011. u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, Županijska 4 u Osijeku u vremenu od 10.00 do 17.00 sati.

Bilo bi nam iznimno drago da se odazovete i svojim sudjelovanjem doprinesete programu kvalitetnog informiranja u području socijalnih politika i mogućnostima zapošljavanja po ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Održana prva edukacija "Javne politike – suzbijanje diskriminacije" u sklopu projekta "Skeniranje jednakosti"

Datum: 21.10.2011
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Hrvatski institut za lokalnu samoupravu je, kao nositelj projekta "Skeniranje jednakosti" koji provodi u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom, organizirao prvi dvodnevni trening.


Trening se održao u Vinkovcima, a za cilj je imao educirati Vijeća nacionalnih manjina, manjinske predstavnike te organizacije civilnog društva koje se bave praćenjem javnih politika vezanih uz nacionalne manjine o javnim politikama i suzbijanju diskriminacije. Predavači iz Centra za mirovne studije iz Zagreba, Sandra Benčić i Gordan Bosanac, predstavili su sudionicima treninga kontekst stvaranja javnih politika, ciljeve javnih politika, analizu utjecaja istih te ulogu Vijeća i organizacija civilnog društva u definiranju prioriteta javnih politika. Sudionici treninga pohvalili su ideju organizatora i predavače, te iskazali interes za sudjelovanje u sljedećim projektnim aktivnostima. Provedba projekta nastavlja se u obliku edukacija, mentorstva te javnih konzultacija.

Projekt za cilj ima povećati učinkovitost organizacija civilnog društva u neovisnom praćenju anti-diskriminacijskih politika kroz jačanje njihovih administrativnih i upravljačkih vještina te jačanje suradnje između organizacija civilnog društva koje se bave praćenjem javnih politika vezanih uz nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji i jedinice regionalne samouprave.

Projekt se provodi u okviru programa IPA 2008 "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije" koji podupire Europska unija.

Održana početna konferencija u sklopu projekta "Skeniranje jednakosti"

Datum: 24.09.2011
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Hrvatski institut za lokalnu samoupravu je, kao nositelj projekta Skeniranje jednakosti, u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom organizirao početnu konferenciju, koja se održala u Vukovaru, a za cilj je imala predstaviti projekt, njegove ciljeve i očekivane rezultate.


Projekt se provodi u okviru programa IPA 2008 "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije" koji putem provedbenih tijela Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske financijski podupire Europska unija.

Projekt za cilj ima povećati učinkovitost organizacija civilnog društva u neovisnom praćenju anti-diskriminacijskih politika kroz jačanje njihovih administrativnih i upravljačkih vještina te jačanje suradnje između organizacija civilnog društva koje se bave praćenjem javnih politika vezanih uz nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji i jedinice regionalne samouprave.

Na konferenciji se okupilo pedesetak Vijeća nacionalnih manjina, manjinskih predstavnika te organizacija civilnog društva koje se bave promocijom prava nacionalnih manjina te praćenjem anti-diskriminacijskih politika. Sudionici su, u sklopu predavanja, imali priliku poslušati iskustva vrsnih predavača, koji su svoja znanja i primjere dobre prakse o neovisnom praćenju anti-diskriminacijskih politika nastojali prenijeti na svoje slušatelje (Zvonimir Lauc, Predsjednik HILS-a, Davor Brunčić, potpredsjednik HILS-a, Nikola Mak, Savjet za nacionalne manjine, Tamas kadar, EQUINET i Aleksa Đokić).

Provedba projekta nastavlja se u obliku edukacija za organizacije civilnog društva, mentorstva te javnih konzultacija. Prva aktivnost u nizu jest trening, koji se, u sklopu edukacija, održava u drugoj polovici listopada u Vinkovcima.

Ovdje možete downloadati letak projekta Seniranje jednakosti.
<   12345678   >