Dani otvorenih vrata

Datum: 09.05.2016
Kategorija: Osnovna

HILS u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2016. koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, otvara svoja vrata i poziva građane zainteresirane za naš rad da posjete naš ured na adresi Trg Sv. Trojstva 3 (zgrada Rektorata Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) dana 23. svibnja 2016. od 10,00 do 13,00 sati.

Dani otvorenih vrata udruga prilika su da se osnaži solidarnost i povjerenje u lokalnim zajednicama i podsjeti na važnu ulogu koje udruge imaju u povezivanju građana u rješavanju problema i stvaranju mreža uzajamne podrške. Poseban naglasak je na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.

Posjetiteljima ćemo predstaviti djelatnosti udruge, projekte koje provodimo (iz područja demokratizacije, građanskog sudjelovanja, jačanja kapaciteta JLS, održivog razvoja, informiranja o EU i sl.), savjetovanje JLS, program samofinanciranja, mogućnost volontiranja i dr.

Više o Danima otvorenih vrata udruga 2016. možete pronaći na poveznici:
https://udruge.gov.hr/vijesti/dani-otvorenih-vrata-udruga-2016/3511

Javna kampanja u sklopu projekta Politeia Đakovo (Komunalno gospodarstvo i zaštita okoliša)

Datum: 20.04.2016
Kategorije: Osnovna, Politeia Đakovo

U subotu, 23. travnja 2016. godine u „Malom parku“ u Đakovu od 10:00 do 12:00 sati obilježit će se međunarodni Dan planeta Zemlje.Odred izviđača „Klasje“ pripremio je bogat program koji uključuje aktivnosti za djecu: eko-priče, radionica šifriranja pisama, eko-igre („razvrstavanje otpada“, „bijeg od kisele kiše“, „utrka smetlara“ i dr.), prezentacija čišćenja logorskog mjesta i čišćenje zelene površine te aktivnosti za sve uzraste (predavanja i dr.).

Kampanja se provodi u sklopu projekta Politeia Đakovo koji provodi HILS u partnerstvu s Gradom Đakovom, Centrom za razvoj i prosperitet i Udrugom za mlade Đakovo. Projekt se financira iz sredstava fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine norveške koje dodjeljuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Više o projektu pogledajte na http://www.crp.hr/#projekt.

Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj

Datum: 22.02.2016
Kategorije: Osnovna, Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj

Informativno pravni centar u partnerstvu s Hrvatskim institutom za lokalnu samoupravu iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom te Mrežom romskih udruga Hrvatske Slavonski Brod, od 3. studenog 2015. godine, provodi projekt „Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“.

Svrha projekta je olakšati pristup besplatnoj pravnoj pomoći romskoj populaciji u 6 županija, ojačati romske organizacije civilnog društva i vijeća nacionalnih manjina u Brodsko-posavskoj županiji te dizajnirati i promicati nove mehanizme za praćenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i lokalnih akcijskih planova.

Aktivnosti projekta su uspostavljanje službe pravnog savjetovanja za romsku populaciju, organiziranje javnih tribina u romskim naseljima, izrada brošure koja će promovirati besplatnu pravnu pomoć u statusnim pitanjima, aktivno sudjelovanje u prekograničnoj suradnji s regionalnim partnerima osiguravajući besplatnu pravnu pomoć u jugoistočnoj Europi, izgradnja kapaciteta romskih organizacija civilnog društva i vijeća nacionalnih manjina, kreiranje lokalnog Akcijskog plana za Rome, analiza provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te održavanje okruglog stola sa svim dionicima pri završetku provedbe projekta.

Korisnici projekta su Romi na području 6 hrvatskih županija, državni službenici i pružatelji javnih usluga odgovorni za provođenje upisa činjenice rođenja, prijave boravka i olakšan pristup državljanstvu, romske organizacije civilnog društva, članovi vijeća nacionalnih manjina te građani i javnost kao krajnji korisnici.

Projekt se provodi na području Republike Hrvatske, u sljedećih šest županija: Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Istarska, Primorsko-goranska i Zagrebačka.

Poziv za dostavu ponude - Stručnjaci za rad na projektu „Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj"

Datum: 01.02.2016
Kategorija: Osnovna

Informativno pravni centar Slavonski Brod u partnerstvu s HILS-om, Brodsko-posavskom županijom te Mrežom romskih udruga Hrvatske Slavonski Brod, od 3. studenog 2015. godine, provodi projekt „Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“.

Svrha projekta je olakšati pristup besplatnoj pravnoj pomoći romskoj populaciji u 6 županija, ojačati romske organizacije civilnog društva i vijeća nacionalnih manjina u Brodsko-posavskoj županiji te dizajnirati i promicati nove mehanizme za praćenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i lokalnih akcijskih planova. Aktivnosti projekta su uspostavljanje službe pravnog savjetovanja za romsku populaciju, organiziranje javnih tribina u romskim naseljima, izrada brošure koja će promovirati besplatnu pravnu pomoć o statusnim pitanjima, aktivno sudjelovanje u prekograničnoj suradnji s regionalnim partnerima osiguravajući besplatnu pravnu pomoć u jugoistočnoj Europi, izgradnja kapaciteta romskih organizacija civilnog društva i vijeća nacionalnih manjina, kreiranje lokalnog Akcijskog plana za Rome, analiza provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te održavanje okruglog stola sa svim dionicima po završetku provedbe projekta.

Korisnici projekta su Romi na području 6 hrvatskih županija, državni službenici i pružatelji javnih usluga odgovorni za provođenje upisa činjenice rođenja, prijave boravka i olakšan pristup državljanstvu, romske organizacije civilnog društva, članovi vijeća nacionalnih manjina te građani i javnost kao krajnji korisnici.

Projekt se provodi na području Republike Hrvatske, u šest županija: Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Istarska, Primorsko-goranska i Zagrebačka.

Ukoliko ste zainteresirani za rad na projektu pozivamo Vas da nam dostavite svoju ponudu.

Preuzmite natječajnu dokumentaciju:

Poziv za dostavu ponude
1. Opis poslova
2. Obrazac za podnošenje ponude
3. Izjava ponuditelja
4. Nacrt ugovora

Održani motivacijski sastanci u sklopu projekta Politeia Đakovo

Datum: 26.10.2015
Kategorije: Osnovna, Politeia Đakovo

U razdoblju od 24.9.2015 do 14.10.2015. održani su motivacijski sastanci udruga i drugih zainteresiranih dionika u sklopu projekta Politeia Đakovo.

Održana su 4 motivacijska sastanka (Kultura i turizam; Briga o djeci i mladima; Komunalno gospodarstvo i zaštita okoliša; Lokalno gospodarstvo i poduzetništvo) na kojima je predstavljen projekt i model sustavne suradnje s Gradom Đakovom kroz djelovanje u radnim skupinama.

Sljedeća projektna aktivnost je edukacija udruga na kojoj će se obraditi teme vezane uz procedure uključivanja i zagovaranja nakon čega će biti organizirani sastanci radnih skupina (javne konzultacije) i javne kampanje.

Pozivamo sve zainteresirane subjekte s područja grada Đakova da se jave HILS-u (mail: ; telefon: 031/200-660; faks: 031/637-000) ukoliko se žele aktivno uključiti u neku od radnih skupina (1. Kultura i turizam; 2. Briga o djeci i mladima; 3. Komunalno gospodarstvo i zaštita okoliša; 4. Lokalno gospodarstvo i poduzetništvo) i sudjelovati na sastancima koji će biti organizirani nakon edukacije.

Prezentaciju projekta preuzmite OVDJE.

Novi Statut HILS-a

Datum: 23.10.2015
Kategorija: Osnovna

Na Skupštini koja je održana 28.9.2015. usvojen je novi Statut Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu.

Statut

Skupština Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu

Datum: 23.09.2015
Kategorija: Osnovna

Hrvatski institut za lokalnu samoupravu poziva sve članove na Skupštinu koja će se održati u ponedjeljak 28.9.2015. u 11:00 sati u dvorani 2 Pravnog fakulteta u Osijeku, Stjepana Radića 13, Osijek.

Materijali za Skupštinu:

Financijski izvještaj 2014.pdf
HILS Statut 2015.pdf
Izvještaj o radu HILS-a od 1.1.2014. do 15.9.2015..pdf
Skupština 2015 - Dnevni red.pdf
Skupština 2015 - Poziv.pdf

Započela provedba projekta Politeia Đakovo

Datum: 15.07.2015
Kategorije: Osnovna, Politeia Đakovo

HILS je 16.6.2015. s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva potpisao ugovor o financijskoj podršci za projekt Politeia Đakovo koji je odobren na natječaju „Demokratizacija i ljudska prava“ raspisan u okviru Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine norveške.

Više o EGP/Norveškim fondovima pogledajte na poveznici http://eea-ngo-croatia.hr/

Ukupna vrijednost projekta je 273.338,50 kn, a vrijeme provedbe je do 15. lipnja 2016. godine.

HILS će projekt provoditi u suradnji s partnerima:

Grad Đakovo

Centar za razvoj i prosperitet (CRP)

Udruga za mlade Đakovo (UM)

Projekt je nastao iz potrebe se kod OCD-a podigne svijest o važnosti sudjelovanja, te da ih se educira o procedurama sudjelovanja i zagovaranja u skladu s demokratskim vrijednostima i postojećim pravnim okvirom, te da se lokalnoj samoupravu pruži potpora u uspostavljanju sustavnog modela suradnje s OCD-ima.

Glavne aktivnost projekta su motivacijski sastanci s udrugama, edukacija udruga, javne konzultacije i kreiranje i ažuriranje web portala koji će služiti dodatnom uključivanju građana. Provedba aktivnosti rezultirat će postizanjem specifičnog cilja projekta: Razviti održivi model zagovaranja i sudjelovanja OCD-a i drugih relevantnih dionika u donošenju i praćenju javnih politika na lokalnoj razini.

Sažetak projekta na hrvatskom jeziku pogledajte ovdje.

Sažetak projekta na engleskom jeziku pogledajte ovdje.

Pozivamo Vas na dane otvorenih vrata udruga

Datum: 27.05.2015
Kategorija: Osnovna

HILS u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2015. koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, otvara svoja vrata i poziva građane zainteresirane za naš rad da posjete naš ured na adresi Trg Sv. Trojstva 3 (zgrada Rektorata Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) dana 28. svibnja 2015. od 10,00 do 13,00 sati.

U 2015. godini koja se širom Europe obilježava kao Europska godina razvoja, Dani otvorenih vrata udruga prilika su da se dodatno osnaži solidarnost i povjerenje u lokalnim zajednicama i podsjeti na važnu ulogu koje udruge imaju u povezivanju građana u rješavanju problema i stvaranju mreža uzajamne podrške.

Poseban naglasak je na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.

Posjetiteljima ćemo predstaviti djelatnosti udruge, projekte koje provodimo (iz područja demokratizacije, građanskog sudjelovanja, jačanja kapaciteta JLS, održivog razvoja, informiranja o EU i sl.) besplatnu internetsku knjižnicu, savjetovanje JLS, program samofinanciranja, mogućnost volontiranja i dr.

Više o Danima otvorenih vrata udruga 2015. te o ostalim uključenim udrugama možete saznati na sljedećoj poveznici: http://www.daniudruga.hr/.

Godišnji izvještaj o radu

Datum: 21.05.2015
Kategorija: Osnovna
Objavljen je godišnji izvještaj o radu za 2014. godinu. Možete ga pogledati OVDJE.
<   123 ... 678   >