Baza podataka

Ukoliko želite pristupiti bazi relevantnih informacija/zakona/dokumenata vezanih uz javne politike koje se odnose na nacionalne manjine, kliknite OVDJE.

Najava događanja: Konferencija u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 10.09.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti

Hrvatski institut za lokalnu samoupravu poziva Vas na konferenciju koja se organizira u sklopu projekta „Skeniranje jednakosti“ koji se u posljednjih 14 mjeseci provodio u Vukovarsko-srijemskoj županiji s ciljem osnaživanja organizacija koje se bave praćenjem politika vezanih uz nacionalne manjine.

Na konferenciji će biti predstavljen tijek i rezultati provedbe navedenog projekta, nakon čega će uslijediti rasprava o ključnim pitanjima vezanim uz rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te udruga koje se bave promicanjem interesa nacionalnih manjina.

Svrha konferencije je prenijeti stečena iskustva zainteresiranim subjektima u Osječko-baranjskoj županiji te formulirati konkretne zaključke provedenog projekta.

Konferencija će se održati 17. rujna 2012. od 10:00 do 13:00 sati, u Hotelu Osijek u Osijeku.

Nakon konferencije će biti pripremljen zajednički ručak za sve sudionike čije troškove snosi organizator.

S obzirom na ograničen broj mjesta, molimo Vas da potvrdite svoj dolazak putem telefona (031/200-660) ili e-maila () do 14. rujna 2012. do 15 sati.

HILS započinje s provedbom projekta „Skeniranje jednakosti“ na području Osječko-baranjske županije

Datum: 29.08.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti

Kroz dosadašnji rad i projekte, stručnjaci i članovi Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu primijetili su da pripadnici nacionalnih manjina, iako imaju zakonima prilično dobro riješen status u RH, nisu dovoljno aktivni u životu lokalne zajednice, a prisutan je i osjećaj diskriminacije i isključivanja iz društva. Razlog tome je, između ostalog i u njihovoj nedovoljnoj informiranosti i nepoznavanju prava i mogućnosti koje su im na raspolaganju. Uočeno je i slabo poznavanje europskog zakonodavstva i prakse, a što je posebno aktualno s obzirom na skoro pristupanje Hrvatske u članstvo EU.

Potaknuti takvim stanjem HILS je zadnjih više od godinu dana u Vukovarsko-srijemskoj županiji provodio projekt „Skeniranje jednakosti“, a sada započinje provedbu „Skeniranja jednakosti“ i u Osječko-baranjskoj županiji.

Cilj projekta je povećati informiranost vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i organizacija civilnog društva o manjinskim pravima te ih osposobiti za praćenje anti-diskriminacijskih politika.

Korisnicima projekta bit će dostupna besplatna online baza podataka. Baza će omogućiti korisnicima jednostavan pristup velikom broju dokumenata objedinjenih na jednom mjestu čime će se olakšati, inače mukotrpna potraga za propisima koji reguliraju materiju, stručnim mišljenjima, primjerima dobre prakse i ostalim publikacijama.

Bazi možete pristupiti preko stranice HILS-a http://hils.hr/projekti/skeniranje-jednakosti/baza/.

Ovim putem pozivamo Vas da nam pošaljete prijedloge i sugestije o tome koje dokumente bi bilo korisno dodati u bazu.

Prijedloge i sugestije možete slati na mail adresu ; poštom na adresu HILS, S. Radića 17, 31 000 Osijek; faksom na broj 031/637-000, a kontaktirati nas možete i na broj telefona 031/200-660.

U sklopu projekta održati će se i konferencija na kojoj će izlaganja održati stručnjaci iz Hrvatske i EU. Na konferenciji će biti izložen pregled trenutnog stanja manjinskih prava i uključenost vijeća nacionalnih manjina, predstavnika nacionalnih manjina i organizacija civilnog društva u praćenje anti-diskriminacijskih politika, primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i EU te mogućnosti za poboljšanje stanja.

Konferenciju planiramo održati 17. rujna 2012. u Hotelu Osijek.

Projekt „Skeniranje jednakosti“ financijski podupiru: Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, Europska komisija, Vukovarsko-srijemske županije i Ured za udruge Vlade RH.

Pozivamo sve zainteresirane da se aktivno uključe u projektne aktivnosti i na taj način pridonesu uspješnijoj provedbi projekta.

Najava događanja: 4. javne konzultacije u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 29.08.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti

Hrvatski institut za lokalnu samoupravu, u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom, provodi projekt „Skeniranje jednakosti“ sa svrhom jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva iz Vukovarsko-srijemske županije za praćenje javnih politika vezanih uz nacionalne manjine.

Ovim Vas putem pozivamo na 4. javne konzultacije koje će se održati 04.09.2012. u Vinkovcima, Mala vijećnica Vukovarsko-srijemske županije, Glagoljaška 27 s početkom u 09:00 sati.

Tema 4. javnih konzultacija je „Financijski i normativni okvir djelovanja“, a konzultacije će uključivati raspravu o financiranju vijeća i predstavnika, županijskim aktima koji reguliraju rad vijeća i predstavnika te o ovlastima/djelokrugu koordinacija nacionalnih manjina.

Konzultacije i raspravu vodit će gospodin Nikola Mak, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije i nekadašnji saborski zastupnik nacionalnih manjina.

Cilj javnih konzultacija je potaknuti konstruktivnu raspravu na temelju koje će se formulirati prijedlozi za poboljšanje zakona i procedura, te se nadamo Vašem prisustvu i doprinosu ovoj raspravi.

Molimo da nam svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 03.09.2012. te Vas pozivamo da nam slobodno pošaljete pitanja/probleme s kojima se suočava Vaša organizacija kako bismo Vam na konzultacijama mogli dati što konkretnije odgovore.

Najava događanja: 3. javne konzultacije u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 25.05.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Hrvatski institut za lokalnu samoupravu u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom provodi projekt „Skeniranje jednakosti“ sa svrhom jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva iz Vukovarsko-srijemske županije za praćenje javnih politika vezanih uz nacionalne manjine. U sklopu projekta su održani treninzi te 2 javne konzultacije na temu dužnosti Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i udruga nacionalnih manjina te na temu izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina.

Ovim Vas putem pozivamo na 3. javne konzultacije koje će se održati 04.06.2012. u Vinkovcima, Mala vijećnica Vukovarsko-srijemske županije, Glagoljaška 27 s početkom u 10:00 sati.

Tema 3. javnih konzultacija je prepoznavanje, prijavljivanje i procesuiranje diskriminacije, s fokusom na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi. Gospodin Dragan Pepić, pravni savjetnik u udruzi Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, održat će izlaganje na navedenu temu referirajući se na Zakon o suzbijanju diskriminacije i Vaša iskustva koja ste podijelili s nama uoči održavanja javnih konzultacija. Na javnim konzultacijama će prisustvovati i g. Dejan Palić iz Ureda Pučkog pravobranitelja koji će nam predstaviti nadležnosti Ureda u provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije i relevantne statistike. Predviđeno trajanje konzultacija je najviše 3 sata. Cilj javnih konzultacija je potaknuti konstruktivnu raspravu na temelju koje će se formulirati prijedlozi za poboljšanje zakona i procedura, te se nadamo Vašem prisustvu i doprinosu ovoj raspravi.

Molimo da nam svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 01.06.2012. te Vas pozivamo da nam slobodno pošaljete pitanja/probleme s kojima se suočava Vaša organizacija ili vlastita iskustva diskriminacije kako bismo Vam na konzultacijama mogli dati što konkretnije odgovore.

Najava događaja: 2. javne konzultacije u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 24.04.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Hrvatski institut za lokalnu samoupravu u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom provodi projekt „Skeniranje jednakosti“ sa svrhom jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva iz Vukovarsko-srijemske županije za praćenje javnih politika vezanih uz nacionalne manjine. U sklopu projekta su održani treninzi te 1. javne konzultacije na temu dužnosti Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i udruga nacionalnih manjina tijekom kojih su se iskristalizirale teme od prioritetnog interesa korisnika, a koje ćemo obraditi na sljedećim javnim konzultacijama. Na osnovu Vaše povratne informacije, organiziramo 2. javne konzultacije koje će voditi dr.sc. Aleksa Đokić, savjetnik Vladinog ureda za nacionalne manjine i HILS-ov stručnjak za nacionalne manjine na ovom projektu, a na konzultacijama će biti prisutni i predstavnici Ministarstva uprave koji će obraditi temu izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina, a raspravljat ćemo i o problemima zasjedanja vijeća uzrokovanih kašnjenjem rješenja, te drugim pitanjima u nadležnosti institucija iz kojih dolaze naši govornici.

Ovim Vas putem pozivamo na javne konzultacije koje će se održati 26.04.2012. u Vinkovcima, Velika vijećnica Vukovarsko-srijemske županije, Glagoljaška 27 s početkom u 11:00 sati.

Predviđeno trajanje konzultacija je najviše 3 sata. Cilj javnih konzultacija je potaknuti konstruktivnu raspravu na temelju koje će se formulirati prijedlozi za poboljšanje zakona i drugih akata, te se nadamo Vašem prisustvu i doprinosu ovoj raspravi.

Molimo da nam svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 24.04.2012. te Vas pozivamo da nam slobodno pošaljete pitanja/probleme s kojima se suočava Vaša organizacija kako bi Vam na konzultacijama bili u mogućnosti dati što konkretnije odgovore.

Održane 1. javne konzultacije u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 11.04.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Kako bi se uspostavila što efikasnija suradnja između civilnog sektora i Vukovarsko-srijemske županije HILS je u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom 16.03.2012. u Vinkovcima organizirao javne konzultacije.

Na konzultacijama su uz predstavnice Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina, Vijeća nacionalnih manjina i organizacija civilnog društva, a tema je bila „Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina i udruge nacionalnih manjina“.

Svi sudionici izrazili su stav da su javne konzultacije učinkovit način uspostavljanja suradnje između civilnog sektora i Vukovarsko-srijemske županije, a 80% sudionika smatra da će suradnja s regionalnom samoupravom pridonijeti kvalitetnijem praćenju anti-diskriminacijskih politika vezanih uz nacionalne manjine. HILS će i u budućnosti organizirati javne konzultacije, sljedeće će se održati u svibnju, a teme će biti određene na temelju aktivne rasprave, komentara i sugestija sudionika 1. javnih konzultacija.

Najava događaja: 1. javne konzultacije u sklopu projekta Skeniranje jednakosti

Datum: 08.03.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti

Nakon uspješno odrađenih treninga, aktivnosti u sklopu projekta Skeniranje jednakosti idu dalje.

Kako bi se uspostavila što efikasnija suradnja između civilnog sektora i Vukovarsko-srijemske županije HILS u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom organizira javne konzultacije na kojima će predstavnici civilnog sektora i Vijeća nacionalnih manjina imati priliku postavljati pitanja županijskom službeniku kao i tražiti savjete od stručnjaka za nacionalne manjine koje će angažirati HILS.

HILS poziva sve zainteresirane predstavnike nacionalnih manjina, Vijeća nacionalnih manjina i organizacija civilnog društva s područja Vukovarsko-srijemske županije na javne konzultacije koje će se održati 16.03.2012. u Vinkovcima, Mala vijećnica Vukovarsko-srijemske županije, Glagoljaška 27 s početkom u 10:00 sati.

Cilj javnih konzultacija je potaknuti konstruktivnu raspravu na temelju koje će se formulirati prijedlozi za poboljšanje zakona i drugih akata.

Prve javne konzultacije orijentirat će se temu dužnosti Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i udruga nacionalnih manjina.

Molimo da nam svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 14.03.2012. te Vas pozivamo da nam slobodno pošaljete pitanja/probleme s kojima se suočava Vaša organizacija kako bi Vam na konzultacijama bili u mogućnosti dati što konkretnije odgovore.

Veselimo se Vašem dolasku!

Najava događanja: 4. trening u sklopu projekta Skeniranje jednakosti – "Osposobljavanje za participaciju u donošenju odluka"

Datum: 19.01.2012
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti

Hrvatski institut za lokalnu samoupravu organizira 4. trening u sklopu projekta „Skeniranje jednakosti“.

Tema četvrtog treninga je "Osposobljavanje za participaciju u donošenju odluka", a predavač je prof.dr.sc. Zvonimir Lauc, predsjednik HILS-a i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

HILS poziva članove vijeća nacionalnih manjina, predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave pravima nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina da sudjeluju te na taj način steknu nova znanja i ojačaju kapacitete svojih organizacija.

Trening će se održati 27.01.2012. i 28.01.2012. u Hotelu Dunav (Julija Benešića 62) u Iloku. Početak je u 12:30.

Sve troškove treninga snosi HILS. Molimo Vas da nam najkasnije do utorka 24.01.2012. potvrdite svoj dolazak slanjem e-maila na , pozivom na broj telefona 031/200-660 ili slanjem faksa na broj 031/367-000.

Projekt Skeniranje jednakosti financijski podupire Europska unija u okviru programa IPA 2008 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije“.

Program možete skinuti OVDJE.

Održana prva edukacija "Javne politike – suzbijanje diskriminacije" u sklopu projekta "Skeniranje jednakosti"

Datum: 21.10.2011
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Hrvatski institut za lokalnu samoupravu je, kao nositelj projekta "Skeniranje jednakosti" koji provodi u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom, organizirao prvi dvodnevni trening.


Trening se održao u Vinkovcima, a za cilj je imao educirati Vijeća nacionalnih manjina, manjinske predstavnike te organizacije civilnog društva koje se bave praćenjem javnih politika vezanih uz nacionalne manjine o javnim politikama i suzbijanju diskriminacije. Predavači iz Centra za mirovne studije iz Zagreba, Sandra Benčić i Gordan Bosanac, predstavili su sudionicima treninga kontekst stvaranja javnih politika, ciljeve javnih politika, analizu utjecaja istih te ulogu Vijeća i organizacija civilnog društva u definiranju prioriteta javnih politika. Sudionici treninga pohvalili su ideju organizatora i predavače, te iskazali interes za sudjelovanje u sljedećim projektnim aktivnostima. Provedba projekta nastavlja se u obliku edukacija, mentorstva te javnih konzultacija.

Projekt za cilj ima povećati učinkovitost organizacija civilnog društva u neovisnom praćenju anti-diskriminacijskih politika kroz jačanje njihovih administrativnih i upravljačkih vještina te jačanje suradnje između organizacija civilnog društva koje se bave praćenjem javnih politika vezanih uz nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji i jedinice regionalne samouprave.

Projekt se provodi u okviru programa IPA 2008 "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije" koji podupire Europska unija.

Održana početna konferencija u sklopu projekta "Skeniranje jednakosti"

Datum: 24.09.2011
Kategorije: Osnovna, Skeniranje jednakosti
Hrvatski institut za lokalnu samoupravu je, kao nositelj projekta Skeniranje jednakosti, u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom organizirao početnu konferenciju, koja se održala u Vukovaru, a za cilj je imala predstaviti projekt, njegove ciljeve i očekivane rezultate.


Projekt se provodi u okviru programa IPA 2008 "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije" koji putem provedbenih tijela Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske financijski podupire Europska unija.

Projekt za cilj ima povećati učinkovitost organizacija civilnog društva u neovisnom praćenju anti-diskriminacijskih politika kroz jačanje njihovih administrativnih i upravljačkih vještina te jačanje suradnje između organizacija civilnog društva koje se bave praćenjem javnih politika vezanih uz nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji i jedinice regionalne samouprave.

Na konferenciji se okupilo pedesetak Vijeća nacionalnih manjina, manjinskih predstavnika te organizacija civilnog društva koje se bave promocijom prava nacionalnih manjina te praćenjem anti-diskriminacijskih politika. Sudionici su, u sklopu predavanja, imali priliku poslušati iskustva vrsnih predavača, koji su svoja znanja i primjere dobre prakse o neovisnom praćenju anti-diskriminacijskih politika nastojali prenijeti na svoje slušatelje (Zvonimir Lauc, Predsjednik HILS-a, Davor Brunčić, potpredsjednik HILS-a, Nikola Mak, Savjet za nacionalne manjine, Tamas kadar, EQUINET i Aleksa Đokić).

Provedba projekta nastavlja se u obliku edukacija za organizacije civilnog društva, mentorstva te javnih konzultacija. Prva aktivnost u nizu jest trening, koji se, u sklopu edukacija, održava u drugoj polovici listopada u Vinkovcima.

Ovdje možete downloadati letak projekta Seniranje jednakosti.
12   >